Съдържание

  аквариума

  Как да намалите нитратите във вашия аквариум

  Как да намалите нитратите във вашия аквариум? Може би най-предизвикателната част от поддържането на аквариуми (независимо дали са сладководни, солени или морски) е контролирането на растежа на неприятните водорасли.

  Изглежда, че нещата просто се генерират спонтанно, ако направите едно грешно движение, като например прехранване на рибата, пестене на смяна на вода или забавяне на подмяната на химически филтранти. Водораслите не могат просто да растат от нищото. Да, тъй като са способни на фотосинтеза, те със сигурност получават енергията си от светлина. Но като всяко растение, те трябва да получат основните градивни елементи на своята биомаса от околната среда под формата на различни хранителни вещества. С други думи, водораслите се нуждаят от торове.

  Най-важните компоненти в тора от водорасли са амоняк/амоний, нитрит и нитрат. Нитратът е формата, предпочитана от повечето растения. Следователно, поддържането на ниски концентрации на макронутриенти, като нитрати, е от ключово значение за поддържането на аквариума без водорасли.

  Каква е ролята на нитратите в аквариума?

  Тъй като е толкова важен, нитратът може да се използва доста бързо в естествената среда. Всъщност в много екосистеми това е дефицитно хранително вещество. Нитратът е от решаващо значение за растежа и възпроизводството на растенията и тъй като е в недостатъчно количество, неговото изобилие много пряко влияе върху продуктивността на водораслите. В характерно бедните на хранителни вещества води на местообитания като коралови рифове, растежът на водораслите е много, много ограничен.

  Аквариумите за риба са друга история, главно поради факта, че конвенционалните аквариуми са рециркулационни системи, които филтрират и рециклират водата отново и отново. Въпреки че токсичните вещества се превръщат в по-малко токсични вещества, натрупванията на техните биологични странични продукти могат сами по себе си да създадат проблеми.

  Вземете например цикъла на азота. Докато храним нашите риби, те произвеждат азотни отпадъчни продукти под формата на амоняк. Нитрифициращите бактерии в нашия така наречен биологичен филтър превръщат амоняка в нитрит и нитрита в нитрат. Всичко е наред, нали? Не е задължително! Къде отиват всичките тези нитрати? Ако не можете да отговорите на този въпрос с число, трябва да започнете да тествате водата си.

  Надеждни показания за нитрати могат да бъдат получени бързо и лесно с помощта на комплект за тестване на качеството, като тестовия комплект за аквариуми за нитрати за прясна и солена вода. Ако нивата ви на нитрати са над, да речем, 10 или 15 части на милион (ppm), имате някои неща за вършене.

  Потенциалните опасности от излишните нива на нитрати

  Разбира се, толкова много пъти са ви казвали, че нитратите са безвредни. Много риби могат да понасят кратки експозиции до 550 ppm. Хроничното излагане, от друга страна, наистина може да бъде вредно, дори при много по-ниски нива на излагане.

  С течение на времето, само при 30 ppm, нитратът може да повлияе отрицателно върху развитието на клетките както при рибите, така и при безгръбначните. Летаргия, лош цвят, лоша имунна система и отслабена реакция при хранене са признаци на отравяне с нитрати. Повечето професионални акваристи твърдят, че концентрациите на нитрати никога не трябва да надвишават 20 ppm, но е много по-безопасно да се поддържат под 10 ppm.

  Все пак концентрациите на нитрати от само няколко части на милион могат да доведат до масивен цъфтеж на водорасли. Те могат да възникнат или като планктон (напр. „зелена вода“) или бентос (напр. филм или слуз) цъфтеж. Докато станат очевидни, те вече са на път да задушат вашите корали, да променят неблагоприятно химията на водата ви и да направят аквариума ви да изглежда като цяло обрасъл и запуснат.

  Наистина, най-добрият начин да избегнете битката с водораслите в тези безкрайни цикли е ефективното предотвратяване на разпространението им чрез строго ограничаване на хранителните вещества.

  Как да намалим нитратите в аквариума?

  По същество има два начина, по които нивата на нитрати могат да се поддържат ниски, дори в добре заредени и хранени аквариуми. Това са: (A) минимизиране на внасянето на нитрати и (Б) насърчаване на тяхното отстраняване/усвояване.

  1. Минимизиране на въвеждането на нитрати

  Разбира се, много малко от нас биха грабнали бутилка, на която смело пише „Нитрати“ и биха излели съдържанието й в нашия аквариум. Нитратите попадат в нашите аквариуми по по-подли начини, като например чрез заместваща вода, добавки и храна за риби. Следователно, човек трябва да използва само пречистена вода за заместване или допълване. Уверете се, че всички продукти, използвани във водата, не съдържат нитрати и след това следвайте важното: хранете рибата пестеливо!

  1. Отстраняване или усвояване на нитратите
  • Редовна смяна на водата. Отстраняването е достатъчно просто, ако извършвате голяма, редовна смяна на водата. Смяната на водата е сигурен начин. Тъй като незабавно и трайно премахва нитратите от системата. Искате ли да премахнете 20 процента от нитратите във водата? Тогава направете 20 процента промяна на водата, просто и лесно. Освен това, използването на химическа филтърна среда между смените на водата може да осигури много желано облекчение в случай на странен скок.
  • Използване на Рефугиум. За тези, които не се интересуват от задачи, които изискват теглене на тежки кофи, има една опция. Която може значително да намали процеса на обмен на вода. Използвайки засаден рефугиум, пазачът може да организира усвояването на нитрати директно от водата чрез живи, растящи макроводорасли. Премахването на нитрати (и други хранителни вещества) се случва, когато части от стоящата култура се прибират и изхвърлят. Въпреки че изискват малко допълнителни инвестиции за засаждането на рефугиум предлагат огромна дългосрочна печалба. Под формата на непрекъснато, почти без усилие и напълно естествено отстраняване на нитрати. Може да се каже, че те осигуряват най-интересното средство за премахване на нитрати, тъй като отглеждането на водорасли (някои от които могат да бъдат доста красиви) само по себе си е възнаграждаващо усилие.
  • Използване на микроби. И накрая, човек може да контролира нивата на нитратите (тук отново чрез биологично действие), като използва различни видове микроби. Тези различни микроорганизми или отделят нитрат за биомаса, или го превръщат в друго вещество (напр. азотен газ). Живите култури стават все по-достъпни в търговията. Те включват аеробни и анаеробни видове. 

  Още

  Аеробните форми (главно хетеротрофни бактерии) могат да поемат нитрати доста бързо, но обикновено трябва да бъдат захранвани с източник на въглерод, като етанол.

  Анаеробните форми (като лилавите несерни бактерии) работят по-бавно, но не изискват дозиране на въглерод. Тъй като те обикновено живеят дълбоко в дънните седименти, където органичната материя е в изобилие. Освен това, за разлика от техните аеробни събратя, анаеробите не представляват риск от цъфтеж. (Обикновено от предозиране на въглерод), който може да причини опасно изчерпване на кислорода.

  В повечето случаи ще бъде най-добре да се насърчи микробна общност, която е възможно най-динамична и разнообразна. Това може да включва добавяне на дълбоко пясъчно дъно, използване на бактериални инокуланти и редовно добавяне на бактериални добавки/храни.

  Както и да решите да управлявате нитратите, едно е ясно: за да поддържате здрави животни в относително свободен от водорасли аквариум, той трябва да се управлява активно.

  Като се придържате към строг режим на смяна на водата, като използвате само пречистена вода, добавяте качествени химически филтри, инсталирате рефугиум и поддържате растежа на полезните микроби, не е нужно никога да се борите с хронично натрупване на нитрати.