Съдържание

  аквариума

  Издръжливи корали за вашия първи рифов аквариум

  Като се имат предвид техните екзотични форми и интензивно оцветяване, не е трудно да се разбере привлекателността на живите корали за рифовите аквариуми. Наистина, много акваристи, особено морски акваристи, поне обмислят да се сдобият с корали в даден момент.

  Нивото на трудност на различните видове корали варира значително. Въпреки това, повечето опитни рифови акваристи биха се съгласили, че успешното поддържане на всеки тип корал в дългосрочен план изисква известно количество умения и усърдие.

  По този начин, за да си осигурите приятно изживяване за първи път като собственик на корали, може би е разумно да започнете с онези видове корали, които са известни като малко по-издръжливи и много по-прощаващи.

  Съвети за поддържане на корали в рифов аквариум

  Нито един корал или каквото и да е аквариумно животно не е безсмъртно. Преди да стигнем до наистина забавната част, а избор на някои от вашите първи аквариумни корали, нека се уверим, че вашата аквариумна система за рибки е наистина готова да служи като следващия им щастлив и здрав дом.

  1. Осигуряване на среда, благоприятна за коралите.

  Предишен успех с морските риби не е непременно равен на гарантиран успех с коралите. Това са много различни същества със собствени уникални изисквания за отглеждане. Най-вече, като правило, коралите са сравнително по-взискателни в своите изисквания по отношение на химията на водата и осветлението. Тези два фактора ще трябва да бъдат разгледани внимателно, преди да бъде закупен първият екземпляр от корали.

  Получаване на правилната вода.

  Коралите са особено чувствителни към амоняк и нитрити. Кратки, леки пикове на концентрацията на амоняк или нитрит може да останат незабелязани в аквариум само за риба, докато те могат да причинят значителна смъртност във всеки рифов аквариум.

  Единственият начин да сте сигурни, че вашият азотен цикъл е в добро състояние, е да инокулирате системата с живи нитрифициращи бактерии и да тествате тези параметри многократно, за да сте сигурни, че остават под откриваемите нива.

  Първата част е особено ясна – просто добавете подходящото количество качествен инокулант, като. След това, в течение на следващите три до четири седмици, извършвайте ежедневен анализ, като използвате надежден тестов комплект, за соленоводен аквариум. Това включва тестове не само за амоняк и нитрити, но също така и за високо ниво на pH и нитрати.

  Би трябвало да е безопасно да продължите, след като нивата на амоняка и нитритите са останали под откриваемите нива поне няколко седмици. Нивото на pH, което по същество е измерване на киселинността на водата, е критичен параметър и трябва да бъде между 8,3 и 8,4.

  Нитратите, които имат тенденция да се натрупват с течение на времето като краен продукт на азотния цикъл, трябва да бъдат под 10 части на милион (ppm). Ако нивата на pH или нитратите са изключени, можете просто да извършвате смени на водата, докато достигнат допустимите граници. След това тези параметри, както и амонякът и нитритите, трябва да се проверяват всяка седмица.

  За да поддържате гостоприемна водна химия за вашите корали в дългосрочен план, ще трябва също така да тествате калций, карбонатна твърдост (KH) и фосфат на седмична база.

  Инсталиране на правилното осветление за рифов аквариум.

  Сега е време да помислим за осветлението. Като цяло, най-безпроблемните корали и наистина всички видове, описани по-долу, са зооксантелати. Този вид корали извлича по-голямата част от храната си от малки фотосинтезиращи организми, наречени зооксантели.

  Зооксантелите живеят симбиозно в тялото на корала. Тъй като те са фотосинтетични, симбионтът и следователно неговият гостоприемник, коралите, изисква интензивно осветление с подходящ спектър. Тази нужда може да бъде изпълнена с помощта на специална система за осветление на рифов аквариум.

  Освен използването на захранващ източник на светлина, можете да увеличите максимално количеството светлина, което вашите корали получават, като поддържате добра прозрачност на водата. Само не забравяйте, че тропическите корали се радват на бързо движение на водата и температура на водата от 72-78°F. След като изпълните тези последни критерии, вие наистина сте готови да започнете да пазарувате за първите си корали.

  Избор на корали за рифов аквариум

  Ето някои от различните видове корали за рифови аквариуми, които са чудесни за начинаещи:

  • Звездообразни полипи (Pachyclavularia spp.)

  Това са постоянните фаворити за отглеждане за първи път. Този вид не само е привлекателен и практически неразрушим, някои го наричат коралов плевел, но е евтин и широко достъпен. Докато различните щамове леко се различават по външен вид, той обикновено се състои от група полипи във формата на звезда, които излизат от гумено-лилава подложка. Тъй като се размножават бързо, звездните полипи осигуряват бързо удовлетворение на любителите, които търсят растеж като ранна мярка за успех.

  • Кожени корали (Sarcophyton spp.)

  Обикновено по-големи и с форма на гъба, особено разновидностите мухоморка, те правят хубави централни елементи в рифовия аквариум за начинаещи. Въпреки че основата обикновено е незабележим светлокафяв цвят, пипалата могат да придобият яркозелен оттенък. Понякога пипалата се прибират за дълги периоди от време, през които основата може да се покрие с восъчно вещество. Не се притеснявайте, когато това се случи, тъй като това е средството на коралите за самопочистване. При правилен воден поток този филм ще се отлепи и пипалата ще се появят отново скоро след това.

  Мехурест корал (Plerogyra sinuosa)

  Мехурестият корал е сред най-популярните и със сигурност сред най-издръжливите от каменистите корали. Изисква сравнително малко грижи, при условие че не получава силни, директни водни течения. Също така, когато боравите с този вид, избягвайте да го четкате в твърди повърхности, за да не разкъсате деликатните му полипи. Интересното е, че през нощта мехурчестите полипи се прибират, докато по-дългите, тесни пипала се разширяват, за да уловят плячка от зоопланктон. Тъй като те понасят слабо осветление, мехурестите корали могат да бъдат разположени в по-ниски или по-сенчести части на аквариума.

  • Тромпет корал (Caulastrea furcata)

  Тромпет коралите предлагат на начинаещия любител на корали малко повече цвят и шарка, отколкото много от другите видове здрави корали. Докато оцветяването може да варира донякъде, този вид обикновено е зелен или синкавозелен в центъра на всеки голям, подпухнал полип с форма на тромпет. Въпреки че ръбовете са с по-малко интензивен кафеникав цвят, те често носят привлекателни бели излъчващи линии. Освен това скелетът има красива разклонена форма. Тръбните корали изискват умерено до по-ярко осветление, но са много по-толерантни към замърсената вода от другите каменисти корали.

  • Корал – Open Brain (Trachyphyllia geoffroyi)

  Този корал се състои от единичен огромен месест полип върху доста малък скелет. Той е напълно щастлив да почива върху субстрата на самото дъно на рифовия аквариум и наистина е доста толерантен към по-ниски нива на светлина. Освен физическата си и физиологична устойчивост, той е предпочитан заради яркото си оцветяване. Най-често той придобива наситен червен цвят, който е особено впечатляващ при синкава светлина. Въпреки че този каменист корал е зооксантелат, той с радост ще приеме случайна и изненадващо голяма, хапка храна. За целта ще бъде достатъчен месест продукт като единичен голям крил.

  Купи тук своя първи рифов аквариум.