Съдържание

  Подготовка на сладководен аквариум

  Подготовка на сладководен аквариум. Сладководните аквариуми могат да бъдат чудесен начин да започнете да отглеждате рибки. Те могат да добавят активност и красота към всяка стая във вашия дом, а тези живи акваскейпове създават успокояващо присъствие. Аквариумите също са чудесен начин да ангажирате децата и да ги научите разни неща за рибите и химията.

  Подготовка на сладководен аквариум

  1. Избор на аквариум.

  Има много съображения, които трябва да вземете предвид, когато определяте какъв тип аквариум искате да създадете. Те включват размера на наличното пространство за аквариума, видовете риби, които искате да настаните, включително колко дълго живеят и нарастват по размер. Повечето риби се справят добре в хоризонтално разположен аквариум. Въпреки това успешното акваскейпиране на всеки аквариум може да осигури малки микрообитания (по-малки местообитания в рамките на по-голямо местообитание), за да процъфтяват подходящите видове.

  Какво ви е необходимо за сладководен аквариум?

  Добре, да кажем, че вече сте се спрели на сладководен аквариум. Изберете такъв с правилния размер за видовете, които възнамерявате да отглеждате. Други необходими материали могат да включват:

  • Поставка за аквариум;

  • Осветление за аквариум;

  • Комплект за тестване на качеството на водата в аквариума;

  • Балсам за вода;

  • Воден филтър за аквариум;

  • Нагревател за аквариум;

  • Въздушна помпа за аквариум;

  • Тръби за въздухопроводи;

  • Въздушна клапа;

  • Въздушен камък;

  • Нитрифициращи бактерии;

  • Капак за аквариум;

  • Термометър;

  • Субстрат за сладка вода;

  • Хабитат декор;

  • Вакуум за чакъл.

  Къде трябва да поставите своя аквариум?

  Изборът на местоположението на аквариума е ключов поради множество причини. Уверете се, че аквариумът не е на пряка слънчева светлина, тъй като това може да насърчи растежа на водорасли, което затруднява поддържането на аквариума естетически приятен. Освен това твърде много слънчева светлина може да стресира някои видове риби.

  Избягвайте да поставяте аквариум близо до прозорци, външни врати, вентилационни отвори и климатици, тъй като те могат да повлияят на температурата на водата. Бързите промени в температурата на водата могат да бъдат стресиращи и дори животозастрашаващи за някои риби.

  • Вода за сладководни аквариуми.

  Водата трябва да се подготви преди добавяне в който и да е аквариум. Осигуряването на воден кондиционер ще помогне за неутрализиране на всички елементи, които са токсични за рибите. Не използвайте чешмяна вода за домашен аквариум без кондициониране на водата. Общините добавят химикали към чешмяната вода, като ниски нива на хлор, за да поддържат стандартите за питейна вода, но тези нива са токсични за рибите.

  Контролът на температурата на водата може лесно да се осигури от нагревател и термометър в аквариума. Някои температурни контролери могат да се използват като резервни, за да се гарантира, че нагревателят няма да се повреди и да намали температурата на аквариума твърде много. Поддържането на наситеността на водата с кислород може да се осигури от аератор и специално проектирани филтри. Винаги имайте на разположение комплект за тестване на сладка вода, за да тествате водата си у дома.

  Декориране на вашия сладководен аквариум.

  Камък/камъчета или чакъл често се използват като субстрат в сладководни аквариуми. Камъни и парчета дърво могат да се използват за създаване на малки скривалища в аквариума. Пещерите и скривалищата дават на рибите възможност да демонстрират естествено поведение.

  Фалшивите растения често се използват за подпомагане на загражденията за акваскейп, те са лесно отстраняеми, лесно се почистват и не носят и насекоми в аквариума. Живите растения могат да осигурят красив акваскейп, но е необходимо допълнително оборудване, за да се гарантира, че растенията процъфтяват.

  Освен това е необходимо да се използват други субстрати за установяване на корените на растението. Живите растения осигуряват красива изложба, но имат своите предизвикателства.

  • Как да настроите своя сладководен аквариум.
  • Изберете местоположение

  Избягвайте места, където има бързи температурни промени. Освен това водата е доста тежка, когато минете 5 литра. Уверете се, че имате достатъчно опора, за да издържите това количество тегло, където и да поставите вашия аквариум.

  Също така е важно да се уверите, че избраното от вас място има подходящо захранване наблизо, така че оборудването, захранващо аквариума, да може да работи без прекъсване.

  Подготовка на вашия аквариум

  1. Изплакнете аквариума си и го почистете от всякакъв прах или отломки. Проверете аквариума за пукнатини в стъклото.

  2. Поставете стойката за аквариум на желаното място и се уверете, че е равна.

  3. Уверете се, че има място между стената и аквариума за поставяне на поддържащи живота средства, като филтри и кабели. Това също може да улесни поддръжката.

  4. Добавете фон към вашия аквариум, преди да го напълните с вода.

  5. Напълнете аквариума до една трета, за да проверите за евентуални течове. Ще забележите натрупване на вода в долния ръб на аквариума. Ако забележите някакви течове, не използвайте този съд за установяване на вашия аквариум.

  • Изграждане на вашия аквариум

  1. Инсталирайте вашия филтър според инструкциите, предоставени от производителя на филтъра. Не включвайте филтъра, докато в аквариума няма вода.

  2. Добавете субстрат. Изплакнете всеки нов субстрат, преди да го поставите в аквариума. Можете да направите това с гевгир.

  3. Добавете всички декорации и установете своя акваскейп, след като субстратът е поставен.

  4. Кондиционирайте водата преди да я добавите към аквариума. Добавете подходящото количество воден балсам към аквариума според инструкциите на производителя.

  5. Инсталирайте въздушния камък и въздушната помпа. Това ще добави аерация към водата.

  6. Напълнете аквариума с кондиционирана вода.

  7. Поставете нагревателя в аквариума. Инсталирайте нагревателя въз основа на инструкциите на производителя. Някои нагреватели са напълно потопяеми, докато други висят от ръба на аквариума. Следвайте инструкциите на нагревателя, за да го включите и оставете известно време, за да оставите водата да достигне правилната температура. Най-добрият температурен диапазон ще зависи от вида риби, който ще отглеждате.

  8. Инсталирайте термометър въз основа на инструкциите на производителя. Това трябва да се постави далеч от нагревателя и на лесно за проверка място.

  9. Инсталирайте горната светлина.

  10. Включете цялото оборудване, включително осветление, филтър, въздушна помпа и нагревател. Уверете се, че кабелите минават от резервоара и докосват земята, преди да се прикачите към щепсела. Това предотвратява стичането на вода по кабела и в електрическия контакт.

  Установяване на вашия биофилтър (стабилизиращ период)

  Ежедневно тествайте водата, за да определите концентрациите на амоняк, нитрати и нитрити. Амонякът и нитритите могат да бъдат токсични за рибите. Ранното добавяне на нитрифициращи бактерии ще помогне за установяването на биологичния филтър и също така ще ускори цикъла на обмяна.

  Ето няколко често задавани въпроси, свързани със сладководен аквариум:

  • Колко време трябва да се изчака, за да поставите риба в нов аквариум?

  Най-важното е да се уверите, че полезните бактерии са имали достатъчно време, за да стабилизират аквариума. Те ще помогнат за разграждането на токсичните отпадъци от рибите, които се произвеждат в системата. Рибите могат да бъдат въведени в аквариум, след като всички параметри на качеството на водата се стабилизират, включително температура, pH, амоняк, нитрати и нитрити. След като параметрите се стабилизират и в системата няма амоняк или нитрити, можете спокойно да добавите риба в аквариума.

  • Как да разбера кога аквариумът ми е готов за рибки?

  Седмичното тестване на водата може да ви помогне да определите кога е време да добавите риба към вашия аквариум. Когато аквариумът има стабилизирано рН, без наличие на амоняк или нитрити във водата, това е индикация за здрав биофилтър.

  Колко време отнема създаването на сладководен аквариум?

  Създаването на сладководен аквариум може да отнеме от 1 до 2 седмици. Някои компании сега произвеждат бактерии, които се добавят към аквариума, за да ускорят времето на цикъла и да ускорят способността ви да добавяте риба в аквариума безопасно.

  • Можете ли да инсталирате аквариум и да поставите риба в него в същия ден?

  Това не се препоръчва. Аквариумите, които са настроени в същия ден, не са успели да се климатизират достатъчно дълго и да се развие биологичен филтър. Това увеличава риска от смърт на риба или от амонячна токсичност, или от нитритна токсичност.

  • Какво се случва, ако поставите риба в нов аквариум твърде рано?

  Ако рибата се добави в аквариума твърде рано, тогава аквариумите могат да развият синдром на новия аквариум и рибата може да умре от амонячна токсичност. Освен това, ако биологичният филтър не е установен напълно, може да се развие нитритна токсичност. Това е известно като болест на кафявата кръв. Рибите са много чувствителни към нитритите. Позволяването на подходящ цикъл на аквариума позволява на биологичния филтър да преобразува амоняка в нитрит, след това в безвреден нитрат.