Съдържание

  да почистите аквариум

  Как да почистите аквариум

  Как да почистите аквариум? Да се научите как да почиствате правилно аквариума за риба е основна част от това да поддържате вашите домашни рибки щастливи и здрави. Ето някои ключови точки, които трябва да имате предвид, когато почиствате аквариума си.

  Как правилно да почистите аквариума си?

  Цялото оборудване за почистване на аквариум трябва да се използва само за почистване на вашия собствен аквариум. Почистете аквариума си с помощта на тези стъпки:

  1. Измийте ръцете си старателно, преди да ги поставите в контакт с водата от аквариума.

  2. Изключете филтрирането, нагревателя и осветлението.

  3. Отстранете декорациите от вашия аквариум и ги поставете в отделна кофа или върху кърпа. Изтъркайте декора си с помощта на определена четка за почистване и/или четка за зъби.

  4. Почистете стените на аквариума с акрилна или стъклена четка за почистване.

  5. Поставете сифона във вашия аквариум и пуснете потока в кофа. Преместете сифона нагоре и надолу, като вземате по малко количество субстрат на всяко място. Оставете го да циркулира за секунда или две, след което вдигнете вакуума, за да преместите сифона.

  6. Преместете леко сифона и повторете по цялото дъно на аквариума.

  7. Отстранете филтърната среда на вашия резервоар (гъби, топчета, конци за зъби или камъни) и ги изплакнете в кофата с отпадъчна вода. Никога не подменяйте филтърната си среда, освен ако не се разпада.

  8. Изплакнете и напълнете кофата си с прясна чешмяна вода. Използвайте своя термометър, за да се уверите, че е правилната температура за вашите домашни рибки.

  9. Добавете балсам за вода според инструкциите на производителя. Добавете само достатъчно, за да обработите водата в кофата.

  10. За системи със сол, добавете правилното количество сол към вашата кофа и я оставете да циркулира за пет минути.

  11. Бавно добавете прясна вода обратно към основния резервоар.

  12. Върнете вашия декор обратно в аквариума.

  13. След като се напълни отново, включете осветлението, нагревателя и филтрацията. Може да се наложи филтрирането да бъде подготвено за правилна работа. Обърнете се към инструкциите на производителя.

  14. Измийте си ръцете!

  Колко често трябва да почиствате аквариум?

  Аквариумите за риба трябва да се почистват рутинно. Редовното почистване поддържа вашите домашни рибки здрави, като премахва отпадъците и осигурява чиста вода за дишане. Почистването е от съществено значение в ранните етапи на настройката на аквариума за риба, за да завършите азотния цикъл на аквариума. Веднъж установен, вашият аквариум ще изисква редовно почистване.

  Вашият график за поддръжка на почистването на аквариума ще зависи от размера на аквариума, общия брой домашни рибки и вашата настройка за филтриране. Най-добрият начин да разберете дали вашият график за почистване на аквариума е подходящ е да тествате химията на водата си. Ако някой от следните параметри е извън диапазона, ще трябва да извършите известна поддръжка. Основните препоръки за почистване на аквариуми са поне 10% седмично до 25% през седмица за вече поддържани аквариуми.

  Ако някой от вашите параметри за качество на водата е над тези граници, време е за смяна на водата. Нивата се базират на стандартни набори за тестване на API:

  • Амоняк > 0,25 mg/L

  • Нитрити > 0 mg/L

  • Нитрати > 20 mg/L

  Никога не отстранявайте повече от 50% от общата вода от аквариума наведнъж. Това ще предотврати внезапните промени в pH и температурата да стресират вашите домашни рибки. Винаги използвайте кондиционер за вода, ако използвате чешмяна вода, за да не излагате на токсичен хлор. Ако сте загрижени за химията на водата си, свържете се с вашия ветеринарен лекар за риби.

  Пренебрегването или извършването на неподходящи почиствания може да доведе до повишени здравословни проблеми и дори смърт на вашите аквариумни рибки. Натрупването на остатъци, излишна храна и отпадъци може да доведе до повишени нива на амоняк, които са токсични за рибите.

  • Трябва ли да извадите рибките от аквариума, когато почиствате?

  Не изваждайте рибата си по време на почистване. Това ще доведе до ненужен стрес. При условие, че почиствате аквариума правилно, рибата ви няма да ви пречи по време на почистването.

  Единствената причина, поради която трябва да премахнете аквариумните си риби, е ако субстратът ви е по-малък от 7см дълбок и мирише на гниещи яйца, когато го разбърквате. Това показва наличието на сероводород, който е токсичен за аквариумните риби. В този случай ще трябва да премахнете чакъла и да смените цялата вода. Преместете рибките в резервоар за съхранение с тяхната филтрация, това ще им даде достатъчно пространство да се мотаят, докато правите дълбоко почистване на аквариума.

  Как безопасно да почистите аквариума си

  По време на процеса на почистване вашите риби не трябва да плуват нагоре по чакълестия сифон. Ако се опитат, бързо повдигнете сифона над водопровода, карайки водата да се излее обратно в аквариума.

  Винаги изключвайте всички електронни компоненти, когато почиствате. Все още можете да пуснете въздушен камък, ако се притеснявате от колебания в нивата, дължащи се на голямо натоварване с растения или водорасли. Също така го направете, ако вашите риби имат периодични периоди на летаргия или се възстановяват от заболяване, свързано с хрилете. Ако вашата система има шахта, тя може да започне да сифонира обратно и да прелее шахтата. Не забравяйте да прекъснете сифона или да изключите достъпа до резервоара по време на почистване, за да сте сигурни, че нещата няма да станат прекалено мокри.

  Както при всеки домашен любимец, съществува риск от заразни болести. За щастие при домашните риби има малко болести, които предизвикват безпокойство. Зоонозните (разпространяващи се при хора) микобактериални инфекции са най-големият проблем, който може да причини незаздравяващи лезии по кожата. Ако имате отворени порязвания или рани, не се излагайте на вода от аквариума.

  Не позволявайте на деца или хора с компрометирана имунна система да боравят с вода от резервоара за отпадъци или други компоненти.

  • Сладководни аквариуми срещу почистване на морски аквариуми.

  Когато става въпрос за сравняване на почистването на сладководни и морски аквариуми, няма разлика в процеса на почистване на аквариума. Загрижеността е около живите коралови риби в резервоарите със солена вода. Очевидно тези домашни риби не могат да бъдат извадени за почистване и трябва да останат в аквариума. Може да се наложи да ги разместите леко, за да вакуумирате под тях.

  Какво ви е необходимо за да почистите аквариум?

  Комплект за тестване на качеството на водата: Тестването на химическия състав на водата във вашия аквариум ще ви каже кога е време да направите смяна на водата. Обърнете се към параметрите по-горе и не забравяйте да тествате химията на водата си поне веднъж седмично.

  • Балсам за чешмяна вода: Освен ако не използвате бутилирана изворна вода или вода с обратна осмоза, ще трябва да пречистите цялата чешмяна вода за хлор и хлорамин. Водата с обратна осмоза (RO) се получава чрез преминаване на чешмяна вода през много фин филтър, премахвайки почти всички частици, включително малки йони, допринасящи за общата твърдост и алкалност на вашата вода. В зависимост от вашия RO филтър, може да имате допълнително отстраняване на хлор и хлорамин. Хлорните продукти се добавят към общинските водни системи, за да се гарантира, че е безопасно за пиене от хората, но е токсично за домашните рибки.
  • Сифон за чакъл: Без значение какъв субстрат имате в резервоара си, той лесно може да се натрупа с отпадъци. Правилното вакуумиране е съществена част от вашата рутинна поддръжка. Самото разбъркване на субстрата няма да поддържа вашия аквариум чист. Тези прахосмукачки изискват малко практика, така че просто бъдете търпеливи и разберете, че ще има момент на обучение, докато успеете да го използвате правилно.
  • Скрепер за водорасли: Водораслите в аквариума ви всъщност са знак, че аквариумът ви е здрав! Ако трябва да почистите стените на вашия аквариум, обърнете специално внимание на материала. Стъклените аквариуми могат да използват по-абразивни четки за почистване от акрилните аквариуми и могат да надраскат стените на акрилния резервоар. Ако не сте сигурни кой материал имате, придържайте се към по-безопасната акрилна гъба.
  • Термометър: Когато добавяте нова вода обратно във вашия аквариум, уверете се, че е същата температура като настоящата среда, за да избегнете стреса на рибата. Инфрачервените термометри ще направят незабавно отчитане и ще ви позволят да промените температурата на водата си, преди да я добавите към вашата система.

  Рефрактометър: За системи със солена вода има много за избор, но се уверете, че всичко е смесено правилно, преди да го добавите към вашата система. Бързата проверка с рефрактометър е от съществено значение, за да се гарантира, че солеността на вашата система остава в границите.