Съдържание

  влечуго в аквариум

  Как да отглеждаме повече от едно влечуго в аквариум

  Как да отглеждаме повече от едно влечуго в аквариум? Подобно на нас, много животни обичат да излизат с приятели. Това обаче не важи за повечето влечуги. Влечугите се справят добре сами. И не се нуждаят от други в същия терариум, за да процъфтяват. Като цяло влечугите се настаняват поотделно.

  Някои гущери като брадати дракони, аноли, гекони и костенурки, могат да живеят успешно заедно. Когато са настроени правилно в терариуми от един и същи вид. Змиите обаче се настаняват най-добре поотделно и обикновено не трябва да се събират в един терариум, дори ако са от един и същи вид.

  Ако обмисляте да имате повече от едно влечуго в терариума, можете да помогнете за успеха си с тези шест предпазни мерки.

  Предпазни мерки за отглеждане на влечуго в аквариум

  1. Не ограничавайте пространството – по-голямото е по-добре.

  Първо се уверете, че терариумът е достатъчно голям, за да побере повече от едно влечуго. Всяко влечуго, независимо от вида, трябва да има достатъчно пространство за упражнения, скриване, хранене, припичане. И като цяло да избягва от погледа на другото влечуго. Най-голямата грешка, която правят собствениците на влечуги, е да вземат твърде малък терариум за настаняване на няколко домашни любимци. Без достатъчно пространство домашните любимци в едно и също заграждение е по-вероятно да се бият за територия и да се наранят. В допълнение, по-големите терариуми обикновено изискват допълнителни източници на топлина и светлина. Както и повече термометри, за да се гарантира, че условията на околната среда се поддържат постоянни.

  Ако терариумът е воден, ще са необходими допълнителни камъни, за да се гарантира, че има подходяща суха земя за повече от един домашен любимец. А ако видът е дървесен (катерене по дървета), ще са необходими допълнителни клони. За да се гарантира, че всеки има място за костур. Като цяло, колкото по-голям е терариумът, толкова по-добре.

  • Не смесвайте видовете.

  Отглеждайте заедно само животни от един и същи вид и не ги смесвайте. Така например леопардовите гекони могат да бъдат настанявани с други леопардови гекони, но не и с гребенест гекони или дневни гекони. Различните видове имат различни изисквания към светлина, топлина, влажност и температура. По този начин, ако държите повече от едно влечуго в един терариум, най-добре е да се придържате към един и същи вид.

  • Ограничете терариума си до един мъжки, защто сексът има значение!

  Като цяло, групи от женски видове от един и същи вид могат да бъдат настанени заедно със или без един мъжки. Въпреки това, само един мъжки трябва да се държи в терариума, тъй като мъжките са склонни да бъдат по-териториални от женските и е по-вероятно да се бият. Това е просто правило, тъй като женските също могат да се бият помежду си и отделни мъжки могат да измъчват женските, когато искат да се чифтосват и са отхвърлени. Следователно, независимо от половите комбинации в терариума, когато се добави ново влечуго и социалната йерархия се преконфигурира. Приятелите в терариума трябва да бъдат наблюдавани отблизо. Ако се забележи някакво агресивно поведение, влечугите трябва да бъдат отделени незабавно, преди да настъпи нараняване.

  Не забравяйте да поставите под карантина, преди да добавите нов обитател.

  Независимо от видовете, преди ново влечуго да бъде въведено в съществуващ терариум, то трябва да бъде проверено от ветеринарен лекар, разбиращ влечугите. И поставено под карантина за поне един месец. Така се гарантира, че няма инфекциозно заболяване, което може да се предаде на съществуващите домашни любимци.

  Когато е стресирано от промяна в околната среда, привидно здраво влечуго може да се разболее от болест, като стомашно-чревни паразити, когато бъде въведено в новото си заграждение. Това може да доведе до заболяване и дори смърт за нововъведеното влечуго или за съществуващите домашни любимци. Ето защо, поставянето на новото въведение отделно за поне един месец, докато се наблюдава за признаци на заболяване, може да помогне за предотвратяване на трагична загуба.

  • Подгответе се за още почистване.

  Втори домашен любимец в терариума означава два пъти повече производство на фекалии и урина и два пъти повече изхабена храна. Всички тези отпадъци могат бързо да се натрупат в терариума. Което води до високи нива на амоняк, лошо качество на условията на живот и повишен шанс за разпространение на инфекция. По този начин повече от един домашен любимец в терариум означава както по-често почистване на местата за спане, така и по-честа пълна дезинфекция на терариума.

  Ако терариумът е воден, с повече от една костенурка в по-голям аквариум, във водата ще има повече отпадъци, което ще изисква по-мощен филтър. Всичко това означава повече работа за повече от един домашен любимец. Това ще трябва да се вземе предвид преди окончателното решение за добавяне на ново влечуго.

  • Подгответе се за разходите: два пъти повече домашни любимци, означава два пъти повече разходи.

  Два пъти повече домашни любимци означава не само два пъти по-голям терариум, но и два пъти повече спално бельо, храна и аксесоари за клетки, светлини, нагреватели, камъни, растения и т.н. Следователно не само настройката на терариума е по-скъпа, но и ежедневната грижа.

  Влечугите се нуждаят и от ветеринарни грижи, включително годишни прегледи и обезпаразитяване. По този начин собственикът на влечуго трябва да прецени дали той или тя разполага с наличните финанси. За да поддържа медицински грижи за повече от едно влечуго в дългосрочен план. Особено като се има предвид, че много влечуги, в зависимост от вида, могат да живеят десетки години или повече.

  Не забравяйте, че животните също имат характер

  Влечугите от всякакъв вид са страхотни домашни любимци. Когато са настанени сами, те могат да бъдат интерактивни, забавни и щастливи. Преди да добавите приятел към съществуващия терариум или клетка на вашето влечуго, уверете се, че добавянето е подходящо. И вземете всички предпазни мерки.