Съдържание

  Как да изберете правилния аквариум за котсенурки и филтър

  Как да изберете правилния аквариум за котсенурки и филтър

  Как да изберете правилния аквариум за котсенурки и филтър? Водните костенурки са едни от най-популярните влечуги. И правилната грижа за околната среда има голямо значение за здравето им. Тъй като те живеят по-голямата част от живота си във вода. Наложително е да изберете не само правилния аквариум за костенурки, но и правилния филтър за аквариуми за костенурки.

  Избиране на аквариум за костенурки

  Видът на аквариума за костенурки, който избирате, зависи изцяло от вида на костенурката, която отглеждате, и размерът й като възрастен вид. Например, ако сте се сдобили с червеноуха костенурка, най-популярната костенурка за домашен любимец. Чиято дължина на черупката е само 15 до 20 сантиметра (размерът на черупката). Вие можете — докато то надрасне резервоара, което ще стане — да я задържите в аквариум за костенурки от около 125 литра. Аквариумът трябва да има нагревател за вода, подходящи UVB светлини, зона за къпане, където може да се измъкне, и система за воден филтър с подходящ размер.

  По-малки костенурки, като боядисани костенурки, които не растат толкова големи, колкото червеноухите, могат да бъдат настанени в аквариум за костенурки от 185 литра, минимум. По-големите аквариуми са най-добри, тъй като това им дава повече място за плуване, а също така има повече място за по-голямо място за напичане, за да поеме необходимите UVB от източник на UVB светлина.

  Алтернатива на настройката на аквариума за костенурки е ваната за костенурки. Някои хора дори използват малки басейни, за да настанят черупчестите приятели. Както при аквариума за костенурки, филтрите за вода са от съществено значение във ваните за костенурки, за да гарантират доброто здраве и комфорт на вашите костенурки.

  Общото правило е, че за всеки сантиметър дължина на черупката на вашата костенурка, осигурете 10 литра вода.

  Филтриране на аквариум за костенурка

  Ако държите повече от една водна костенурка във вашия аквариум, помислете за по-големи системи за филтриране. Тъй като вашият аквариум сега побира два пъти повече отпадъци. Също така е важно да установите график за смяна на водата и да го спазвате.

  Препоръчват се два филтъра за аквариум за костенурки. Тъй като това ще помогне за поддържането на водата по-чиста и ще намали броя на смените, които ще трябва да извършите.

  Когато вашата костенурка порасне, ще трябва да осигурите по-голям аквариум. Костенурките, които са по-големи от 20см дължина на черупката, трябва да бъдат настанени в аквариум от 125 до 310 литра с филтрираща система. Която може да филтрира по подходящ начин този обем вода.

  Тъй като вашата водна костенурка прекарва по-голямата част от живота си във водата, тя всъщност плува в собствената си мръсотия. Олющване на кожата, телесни функции, целият този материал завършва във водата, така че той разчита на вас като негов отговорен пазач, за да поддържа жилището си.

  Чистата вода е най-важният аспект от поддържането на здрава водна костенурка. Много условия, които влияят отрицателно върху здравето на костенурките, могат да бъдат приписани на мръсната вода. Системата за филтриране ще премахне твърдите отпадъци, генерирани от вашата костенурка, и ще помогне за почистването на водата, в която живее.

  Вътрешни и външни филтри за аквариуми за костенурки

  Избирането на правилната система за филтриране за вашия аквариум за костенурки ще гарантира, че тя има възможно най-чистата вода между смените на водата. За аквариум за водни костенурки имате два избора: вътрешни филтри за вода и външни филтри за кутия.

  Вътрешните водни филтри са идеални за поддържане на чист и безпроблемен вид на заграждението на вашата костенурка.

  Външните филтри в кутия се намират извън резервоара на вашата костенурка и имат чифт маркучи за вода, които влизат в резервоара. Единият маркуч е входящ маркуч, който изтегля вода от аквариума към филтъра, където водата се почиства, а другият маркуч изпраща тази филтрирана вода обратно в аквариума.

  Качествените контейнерни филтри разчитат на механична, химическа и биологична филтрация за пречистване на водата във вашия аквариум с костенурки. Други филтри за кутия може да имат  комбинация от две от тези системи за филтриране, но най-добрите комбинират и трите. Това води до много по-чиста вода.

  Предимството на външния филтър е поддръжката и поддръжката на резервоари с костенурки с по-голям обем. Тъй като външен филтър в кутията е разположен извън аквариума за костенурки, поддръжката се извършва извън аквариума.

  Тези системи се обслужват чрез разкопчаване на големи катарами, които уплътняват филтъра, и почистване, отстраняване и подмяна на филтърните елементи. Не е така с вътрешно филтърно решение. Тъй като тези системи са разположени в аквариума, поддръжката на тези системи е малко по-трудна.

  За мнозина изборът е просто предпочитание. Наложително е да изберете филтър с правилния размер за вашия аквариум с костенурки. И да извършвате редовни смени на водата като част от рутинната грижа за костенурките. Каквото и да изберете и с нито едно от двете не можете да сбъркате, регистрирайте промените на водата, поддържайте график за поддръжка и го спазвайте. Търсите правилния аквариум за котсенурки и точния филтър, открийте ги тук