Съдържание

  Какво представлява аквариумната общност?

  Какво представлява аквариумната общност? Явно е човешко да събираш неща. Някои колекционират обувки, други колекционират пощенски марки, а някои от нас събират риби.

  Когато събираме риби или каквито и да било живи същества, ние сме натоварени със задачата да гарантираме, че нашите екземпляри са осигурени с възможно най-добрите условия за живот. Това става все по-трудно, тъй като колекцията ни става по-голяма и по-разнообразна. В някои случаи това може да означава, че се поддържат редица аквариуми за различни видове риби. В повечето случаи обаче любителите на аквариумите избират да отглеждат различни риби в един общ аквариум.

  Какво представлява аквариумната общност?

  1. Колко риби могат да живеят в един аквариум?

  Аквариумната общност представляват специални предизвикателства. Разбира се, човек трябва да определи най-големия брой риби, които неговият аквариум може да приюти адекватно. Акваристите често се опитват да се придържат към 2,5см риба на 4,5литра обем аквариумна вода. Въпреки че това правило може да е достатъчно като много основна насока, то трябва да се разглежда като произволно. Тук просто има твърде много други фактори.

  Данни като режим на хранене/поддържане и тип/размер на филтъра могат значително да повлияят на максималната управляема плътност на животните, понякога наричана бионатоварване. Зарибяването над капацитета на бионатоварването на системата може да доведе до замърсено стъкло на аквариума в най-добрия случай или, в най-лошия, до лошо качество на водата и смърт на рибите ви.

  Друга причина, поради която показателят см/литри е несъвършен, е, че той не отчита (1) потенциала за конкуренция/хищничество и (2) различното използване на жизненото пространство от различните видове риби. Например, вероятно е много по-осъществимо успешното отглеждане на 70см неонови тетри от 25см африкански цихлиди mbuna (които са силно агресивни и териториални) в 90 литров аквариум. По този начин, когато се създава аквариумната общност, трябва внимателно да се оцени съвместимостта на всички предполагаеми видове, които да бъдат добавени. Това означава, че избраните видове трябва не само да могат да процъфтяват в една и съща среда по отношение на температура, рН, скорост на водния поток, соленост и т.н., но също така трябва да могат да играят добре едни с други.

  Кои риби могат да живеят мирно заедно?

  Видът със сигурност е основен показател за това дали две риби ще играят добре заедно или не. Някои книги за отглеждане на аквариуми дори включват таблици за съвместимост на рибите като удобно ръководство. Но съвместимостта в реалния живот между животните едва ли може да се определи само от вида.

  Има много фактори, които влияят на темперамента и нуждите от пространство на отделните риби. Те включват размер, възраст, пол и история на живота. Тоест социалната му среда преди въвеждането във вашия аквариум. Физическата среда на аквариума може също да повлияе на взаимодействията между отделните риби. Те могат да включват характеристики на акваскейп или дори интензитет на светлината. Тъй като има толкова много неща, които могат да повлияят на поведението на рибата в плен, акваристът трябва да предприеме добре информиран курс на действие и да направи няколко обосновани предположения, докато зарибява аквариум.

  Тъй като общността расте и става по-разнообразна, ще става все по-трудно и по-трудно да се намерят нови, дружелюбни приятели в аквариума. Тук съвместимостта надхвърля рибите просто да се разбират една с друга. Вашите избори ще се определят от потенциалните взаимоотношения между хищник и плячка и от поведението при хранене. Например, ако искате да включите декоративни скариди или живи растения във вашия аквариум, ще трябва да изберете риби, които не ловят безгръбначни или пасат живи аквариумни растения.

  Създаване на безопасни пространства за вашите риби.

  Колкото и прости и примитивни да изглеждат, отделните риби могат да притежават изненадващо уникални личности. Докато някои от тези черти на личността произтичат от генетиката, много са просто резултат от научено поведение. Като такива, рибите могат да бъдат обучени или манипулирани да се държат по благоприятен начин. Наистина има няколко предпазни мерки, които човек може да предприеме, за да гарантира хармоничното съжителство на общност от риби.

  Първото подобно действие включва създаването на идеален акваскейп. От една страна, винаги е добра идея да осигурите достатъчно пространство за плуване за активни видове. Тези относително открити зони трябва да бъдат направени над дъното, за хоризонтално плуване или плуване напред и назад, както и в открития воден стълб, за вертикално плуване или плуване нагоре и надолу. Освен това, и може би най-важното, трябва да има изобилие от скривалища. Приятно разнообразие от скривалища може да се създаде с хлътнали клони, скалисти первази и растителни гъсталаци. В допълнение към направата на дискретни скривалища, издигането на прегради с по-едри растения, камъни и други ще помогне за разделение на терена и по този начин ще минимизира териториалните спорове.

  Когато планирате общността на рибите, трябва да сте сигурни, че избирате видове, които обитават различни части на аквариума. Например, човек може изберете пеперуда Pantadon, която да живее на повърхността, чифт дискуси, които да живеят в средните води, и група риби клоуни, които да живеят на дъното. Като просто стоят настрани един от друг, съквартирантите по аквариум ще бъде по-малко вероятно да се карат за място или храна.

  Новодошлите са с най-голяма вероятност да изпитат тормоз от останалите. По този начин редът на въвеждане може значително да повлияе на резултата от взаимодействието на рибите. За да дадете на по-малките, по-бавните или по-плахите видове ценно предимство, може би е най-добре да добавите по-агресивните или хищни видове последни.

  Наградата за внимателно планиране.

  Като имаме предвид тези съображения, бихме могли да разглеждаме общностния аквариум като нещо повече от обикновена смесица от произволно избрани видове. Всеки смесен аквариум може да съдържа видове въз основа на доста повърхностни критерии. Като цвят, докато истинският общностен аквариум ще съдържа внимателно подбрана популация от екологично допълващи се видове.

  Разбира се, общите аквариуми могат да бъдат ограничителни по отношение на броя на индивидите и видовете, които могат да се държат в един аквариум. Тези малки ограничения обаче имат огромно преимущество – по-щастливи и по-здрави риби!